Sotungin lukion kansainvälisyysprojektit
Sotungin lukio on aktiivinen kansainvälinen toimija, joka ottaa osaa kansainvälisiin projekteihin ja kuuluu erilaisiin kansainvälisiin verkostoihin. Tavoitteena on kartuttaa kaikkien opiskelijoiden kansainvälistä osaamista ja kannustaa heitä syventämään kulttuurien tuntemusta ja avartamaan maailmankuvaansa. Sotungin lukio haluaa tarjota mahdollisimman monelle opiskelijalle mahdollisuuden osallistua kansainväliseen toimintaan heidän taustastaan riippumatta.
Kansainvälisyys on mukana Sotungin lukion toiminnassa projektien, vaihto-ohjelmien, kulttuurikurssien, tapahtumien, vierailujen ja vaihto-opiskelijoiden kautta sekä oppituntien sisällöissä. Tarjolla on vuosittain erilaisia kansainvälisyysprojekteja, kulttuurimatkoja ja vaihto-opiskelujaksoja eurooppalaisissa kouluissa. Näihin osallistumalla saa suoritettua koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja Kansainvälisyys-oppiaineen alla.
Sotungin lukion kansainvälinen toiminta on laatuvarmistettua
Sotungin lukiolle on myönnetty Erasmus+ -akkreditointi, eli laatuvarmistettu Erasmus+ -jäsenyys vuosiksi 2021-2027. Se takaa koululle mahdollisuuden hakea kevennetyllä menetelmällä erilaisia Erasmus+ -projekteja ja rahallista tukea eri liikkuvuuksiin. Akkreditointia varten lukiolle on laadittu Erasmus+ -suunnitelma, missä kytketään opiskelija- ja opettajaliikkuvuudet yhteen koulun kehittämistyön kanssa. Tutustu lähemmin lukion kansainväliseen toimintaan Sotunki maailmalla blogissa.
Kansainvälisiä hankkeita, joissa olemme olleet mukana
Sotungin lukio sai lukuvuodelle 2022 - 2023 rahoituksen EU:n Jean monnet - ohjelmasta. Rahoituksella toteutetaan EU-aiheinen projekti, jossa opiskelijat tutustuvat monesta eri näkökulmasta Euroopan unioniin. Projekti on sisältänyt Euroopan Nuorten parlamentin toimintaa, online - tilaisuuden suomalaisten MEPien kanssa, sekä Studia generalia - luentoja. Projekti huipentuu Brysselin matkaan keväällä 2023. Studia Generalia - luennoissa on sekä koulun omia opettajia, että ulkopuolisia asiantuntijoita luennoitsijoina. Luennot on toteutettu lokakuun 2022 ja helmikuun 2023 välillä.
- Euroopan yhdentymisen idea ja EU:n synty, Matti Jussila https://youtu.be/Y6XEYgOEFZk
- Eurooppa ja turvallisuus, Matti Pesu https://youtu.be/tZjHOi3k_6Q
- EU, Euro ja suomalaiset yritykset, Niklas Jensen-Eriksen https://youtu.be/RE6mWvtZItk
- Eurooppa ja populismi, Emilia Palonen https://youtu.be/XqayJi55ZTI
- Mihin Suomi uskoo? Teija Havana https://youtu.be/ts0_25nCeNQ
Tässä projektissa autamme nuoria löytämään eurooppalaisen sielunsa. Projekti sisältää tietoa Euroopan unionista, sen instituutioista, lainsäädännöstä, poliittisista päätöksistä ja haasteista. Se tarkoittaa myös tutustumista yhteiseen Euroopan kulttuuri- ja historiaperintöömme sekä Euroopan monimuotoisuuteen. Hankkeen pääpaino on viidessä aiheessa (työ ja muuttoliike, kestävyys, opiskelu ja matkustaminen, osallistuminen sekä kulttuuri ja eurooppalaiset arvot), jotka osoittavat, miten EU on läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Hankkeen tavoitteena on opettaa kattava perustieto Euroopasta (sen yhteisestä perinnöstä ja monimuotoisuudesta) ja EU:sta (sen instituutioista, periaatteista ja poliittisista päätöksistä). Haluamme, että opiskelijamme löytävät kiinnostuksensa Eurooppaan. He oppivat, miten Eurooppa muovaa jokapäiväistä elämäämme, mutta myös kuinka itse voimme muovata Eurooppaa aktiivisena Euroopan kansalaisena.
Sotungin lukio valittiin Suomen edustajaksi EU:n Euroscola-ohjelmaan Strasbourgiin 5.12.2019. Euroscola on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Eurooppaa ja he toimivat EU-parlamentin jäseninä päivän. Opiskelijat työskentelevät päivän aikana kansainvälisissä ryhmissä tutustuen parlamentin toimintaan ja oman työryhmänsä aihepiiriin. Tilaisuus huipentuu nuorten omaan parlamentin täysistuntoon. Pääsimme mukaan Euroscolaan parhaillaan koulussamme olevan Erasmus+ Together -hankkeen myötä. Opiskelijat ovat valmistautuneet päivään mm. vierailemalla EU Parlamentin Suomen toimistossa ja tutustumalla ryhmissä eri aiheisiin: nuorten työllisyys, ympäristö ja uusiutuvat energiamuodot, turvallisuus ja ihmisoikeudet, muuttoliike ja kotouttaminen, nuoret ja päihteet sekä EU:n tulevaisuus. Strasbourgiin lähtee Sotunkia ja Suomea edustamaan 24 opiskelijaa, opettajat Tuija Kae, Kirsi Kukkola, Saila Hakaniemi ja lukion rehtori Esa Partanen. Tukea matkaan saadaan EU Parlamentilta.
Svenska kulturfonden myönsi vantaalaisille Sotungin lukiolle ja alakoulu Västersundoms skolalle apurahan hankkeelle, jonka tarkoituksena on tehdä kaksikielisyyttä eläväksi urheilun, kulttuurin ja yrityselämäyhteistyön kautta. Vantaalaiset toteuttavat hankkeen yhdessä kahden ahvenanmaalaisen koulun Ålands lyceumin ja Övernäs skolan kanssa.
Kuluvana lukuvuonna Sotungin opiskelijat yhdessä Västersundomin alakoululaisten kanssa saavat ahvenanmaalaiset vieraikseen maaliskuun alussa 2020, ja sotunkilaiset matkaavat Ahvenanmaalle huhtikuussa 2020. Lukuvuonna 2020-2021 tehdään samanlaiset vierailut, mutta niiden ajankohdat tarkentuvat myöhemmin. Kurssitarjottimella kurssi on valittavana nimellä KV.5
Hankkeeseen osallistuvat opiskelijat tutustuvat kouluarkeen Vantaalla ja Ahvenanmaalla ja ovat mukana kaksikielisessä opetuksessa. Vierailujen aikana harrastetaan liikuntaa ja tutustutaan paikallisin kulttuurikohteisiin ja -aktiviteetteihin sekä luontoon. Yritysvierailujen aikana saadaan tietoa kaksikielisyyden merkityksestä työelämässä.
Erasmus+ KA229 -hanke Waves on kolmen eurooppalaisen maan yhteinen kaksivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on pureutua meille kaikille elintärkeään elementtiin, veteen, laaja-alaisesti. Hankkeen lopullisena päämääränä on luoda eurooppalaisille kouluille käsikirja kestävästä suhteesta veteen ja näin edistää lasten ja nuorten tietoisuutta ja taitoja vesiasioissa.
Hankkeessa ovat mukana koulut koordinaattorimaa Saksan lisäksi Suomesta ja Espanjasta. Hankkeessa koulujen opiskelijat työskentelevät yhdessä vieraillessaan toistensa luona, työskentely aiheen parissa jatkuu myös vierailujen välisinä aikoina.
Sotungin lukio vierailee ensimmäisenä hankevuotena 2019 Saksan Hampurissa ja matkaa toisena lukuvuonna lokakuussa 2020 Murciaan Espanjaan. Ryhmän saksalaisia ja espanjalaisia opiskelijoita ja opettajia saamme vastavierailulle helmi-maaliskuussa 2021
Erasmus+ KA229 -hanke TOGETHER on viiden eurooppalaisen maan yhteinen kaksivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vähentää haitallisia stereotypioita sukupuolesta. Hankkeessa ovat mukana koordinaattorimaa Suomen lisäksi Saksa, Ranska, Italia ja Englanti. Hankkeessa eri maat työskentelevät yhdessä vierailujen aikana ja projektin lopputuotoksena on käsikirja, joka tarjoaa materiaaleja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen kouluissa. Sotungin lukio vierailee ensimmäisenä hankevuotena Saksassa ja matkaa toisena vuonna Englantiin tammikuussa 2020. Ryhmän opiskelijoita ja opettajia saamme vastavierailulle Saksasta ja Ranskasta. Suomessa järjestetään myös kaikkien maiden yhteinen hankekokous lokakuussa 2020.
TOGETHER Towards Gender Equality Today a Handbook for Equal Rights(pdf, 5.26 MB)Professions' Lab -projektissa Latvian, Liettuan ja Viron kanssa tehdään urasuunnittelua ja tutustutaan opiskelumahdollisuuksiin ja työelämään. Projekti alkoi kokouksella Latvan Valmierassa lokakuussa ja jatkui Suomessa Sotungin lukiossa marraskuussa. Keväällä ovat vuorossa kokoukset Tallinnassa ja Joniškis-nimisessä kaupungissa Liettuassa. Mukana projektissa on Sotungin lukiosta joukko abiturientteja ja opettajat Eero Nummenmaa, Elina Korkea-aho, Tuija Kae, Markus Masalin, Anne Aavamaa ja Ulla Jäntti. Tukea matkakuluihin saamme Nordplus junior -ohjelmasta.
Sotungin lukio osallistuu neljän muun eurooppalaisen koulun kanssa yhteiseen Erasmus +-projektiin S.A.V.E. Cities.
Muut koulut ovat Ranskasta, Saksasta, Italiasta ja Englannista. Projekti on kaksivuotinen, ja sen aiheena on kestävä kehitys kaupungeissa. Projektin aikana tutustutaan erilaisiin kestävän kehityksen tapoihin, joita voidaan ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Painopisteet ovat uusiutuvat energiamuodot, liikenne, jätteen käsittely, maanviljely kaupungeissa ja lähiruoka sekä arkkitehtuuri. Sotungin lukiosta projektiin osallistui tänä lukuvuonna 14 opiskelijaa, ja meidän aiheemme oli jätteiden käsittely ja kierrätys. Matkasimme vierailulle Englantiin joulukuussa ja järjestimme vastaavasti vierailun saksalaisille projektikumppaneillemme maaliskuussa. Myös projektin ensimmäinen opettajien kokous pidettiin Sotungissa lokakuussa, jossa suunniteltiin yhteisesti projektin suuntaviivat. Projektin ensimmäinen vuosi oli oikein onnistunut, ja opimme paljon uutta kestävästä kehityksestä ja siitä, miten se voidaan huomioida kaupunkisuunnittelussa. Jokainen voi tehdä myös paljon pieniä arkisia tekoja auttaakseen ympäristöä. Ensi lukuvuonna projekti jatkuu tapaamisella Ranskassa.
Ohessa opiskelijan kuvaus projektista: Erasmus -projektimme alkoi syksyllä 2016, kun aloimme valmistautumaan tulevaan joulukuun Englannin-matkaamme. Valmistautumiseen sisältyi muun muassa Suomi-visan ja Sotungin lukion esittelyvideon tekeminen. Erasmus -projekti keskittyi kestävään kehitykseen, ja Englannissa ollessamme kiinnitimme huomiota erityisesti julkiseen liikenteeseen. Englannissa olimme Lontoon lähellä Rochesterissa ja asuimme isäntäperheissä. Englantilaiset olivat suunnitelleet meille ohjelmaa, johon sisältyi muun muassa shoppailua, keilaamista ja Lontoossa käymistä. Vapaa-ajan lisäksi olimme muutaman päivän Sir Joseph Williamson's Mathematical Schoolissa tekemässä kestävän kehityksen kehittämiseen liittyviä projekteja. Pian Englannin-matkamme jälkeen aloimme suunnittelemaan saksalaisille ohjelmaa, johon sisältyi muun muassa Fazerin tehtaalla ja Helsingissä käymistä ja avantouintia Kuusijärvellä. Vierailimme myös Vantaan Energian jätteenpolttolaitoksella ja Koivukylän kierrätyskeskuksessa. Saksan ystäväkoulusta tuli viikoksi opiskelijoita, jotka me majoitimme.
Kuvat ja teksti: Felicia Vinni, Heidi Rytkönen ja Ulla Jäntti
Sotungin lukio sai hyväksynnän hakemukseensa viimeisistä entisen mallisista Comenius-projekteista (EU:n vaihto- ja yhteistyöohjelma). Erityisen herkullisen asiasta tekee, että vain 1/4 hakemuksista hyväksyttiin.
Projekti keskittyy erilaisuuden tarkasteluun ja kohtaamiseen yhteiskunnassa. Erilaisuus ja erottautuminen yhteiskunnassa ovat laaja asia ja jokainen pääsee määrittelemään sen itse ja tarkastelemaan omalta kannalta. Tämän takia projektin toteutustapa, valokuvaus, soveltuu erityisen hyvin tähän kantavaan teemaan. Opiskelijat pääsevät vierailemaan palvelutaloissa ja muissa paikoissa, joissa ei yleensä tulisi käytyä, järjestämään valokuvanäyttelyitä ja muita teemapäiviä lukiolla sekä tietysti työskentelemään muiden projektissa olevien koulujen kanssa.
Comenius-projektiin kuuluu myös olennaisena osana vierailut muissa kouluissa ja muiden koulujen opiskelijoiden isännöinti Sotungissa. Tämän kertaisessa projektissa onkin erittäin laaja osallistuja joukko eri kouluja, maita ja kulttuureja. Kaikkiaan yhdeksän maata, mukaan lukien Suomi.
Mukana ovat: Turkki, Kreikka (Kreeta), Italia, Espanja, Belgia, Saksa, Puola ja Slovakia
Projektin rahoittaa Suomen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyönkeskus CIMO sekä Euroopan Unionin elinikäisen oppimisen toimintaohjelma.
Comenius-projekti ”Global problems- local solutions” on kansainvälinen projekti, johon osallistuu 4 maata: Suomi, Englanti, Italia ja Saksa. Projektin tarkoituksena on perehtyä globalisaation mukanaan tuomiin ongelmiin ja siihen, miten näitä ongelmia on ratkottu eri osallistujamaissa. Projekti on kestänyt kaksi lukuvuotta ja näiden kahden vuoden aikana olemme tutustuneet esimerkiksi globalisaation asettamiin haasteisiin teollisuudelle, taloudelle sekä ympäristölle. Vuonna 2011 sotunkilaiset matkustivat Saksaan ja majoittivat italialaisia ja tänä vuonna matka kohdistui Englantiin ja toimimme majoittajina saksalaisille.
Sotunkilaiset pääsivät EFP- projektin aikana tutkimaan kuluttajuutta ja ruokamarkkinoita eurooppalaisella tasolla. Projektiin osallistuivat Suomen lisäksi Saksa, Italia, Iso - Britannia sekä Romania. Sotungin ryhmä otti lukuvuonna 2009 - 2010 vastaan saksalaisia vieraita ja matkusti tutustumaan Italian ruoantuotantoon. Projektiin voi tutustua tarkemmin sen kotisivuilla.
Syksyllä 2008 alkoi Sotungissa rikosromaanin kirjoitus yhteistyössä saksalaisen ystävyyskoulun IGS Wedelin kanssa. Projekti päättyi keväällä 2010. Lopputuloksena syntyi rakenteeltaan moderni ja juoneltaan haastava englanninkielinen pienoisdekkari, jossa on myös saksan- ja suomenkieliset tiivistelmät kappaleista.
Työelämätietoisuutta kehittäneessä kaksivuotisessa Nordplus-hankkeessa oli mukana Sotungin lukion lisäksi Valmieras Gaujas krasta Secondary school Valmierasta, Latviasta, Tallinna Heleni Kool Tallinnasta Virosta ja Joniškis "Aušros" gymnasium Joniškista, Liettuasta. Hanke alkoi syksyllä 2019 ja päättyi toukokuussa 2021. Korona-pandemian vuoksi viimeinen vierailu Liettuaan järjestettiin virtuaalisesti. Hankkeen aikana tutustuttiin eri koulutusmahdollisuuksiin, eri aloihin ja yrityksiin kohdemaissa. Lisäksi laadittiin vinkkejä työelämän käsittelyn tueksi oppitunneille.
Valmiera 21.-25.10.2019
Valmierassa meidät vastaanotti hankkeen koordinaattorikoulu Valmieras Gaujas krasta Secondary School. Tutustuimme aluksi Valmieraan, joka osoittautui varsin viehättäväksi pikkukaupungiksi. Vierailun aikana kävimme mm. paikallisessa ammattikoulussa tutustumassa eri alojen opetukseen ja pääsimme itsekin kokeilemaan leipurintaitojamme koulun opettajan johdolla. Tutustuimme myös paikallisen ammattikorkeakoulun koulutustarjontaan. Viikon aikana työskentelimme monikansallisissa ryhmissä erilaisissa työpajoissa, mikä oli hyvin antoisaa. Yhteisessä illanvietossa maistelimme eri maiden ruokia, lauloimme eri maiden lauluja ja tanssimme kansallistansseja. Latvian vierailun huipennuksena oli päiväretki Riikaan, jossa kävimme opastetulla arkkitehtuurikierroksella ja tutustuimme kaupungin nähtävyyksiin ja vähän myös ostosmahdollisuuksiinkin.
Vantaa 11.-15.11.2019
Sotungin lukio sai vieraakseen hankkeen jokaisesta kumppanikoulusta kaksi opettajaa ja neljä opiskelijaa marraskuussa 2019. Viikko alkoi tutustumistilaisuudella ja nyyttäreillä. Koululla toteutettiin opinto-ohjaajien järjestämä ammatinvalinta-työpaja ja sen lisäksi draamatyöpaja ammateista. Nordplus-ryhmä tutustui eri opintoaloihin Metropolian toimipisteessä Myllypurossa ja Aalto-yliopistossa Otaniemessä, sekä kävi Fazerilassa tutustumassa elintarvikealaan ja sai Metsä Groupin vieraana hyvän katsauksen metsäalaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin työelämässä. Lopuksi vietettiin yhteinen ilta saunomalla ja grillaamalla Kuusijärvellä. Yhteislauluja ei unohdettu tälläkään kertaa.
Tallinna 24.-28.2.20
Norplus Professions´ Lab -matka Tallinaan oli sotunkilaisille ainutlaatuinen kokemus. Tallinna Heleni Koolin väki oli järjestänyt vierailijoille erittäin hienoja ohjelmanumeroita. Viikon aikana vierailtiin mm. Keksintötehds PROTOssa, Tallinnan taideyliopistolla, Viron eduskuntatalolla, Tallinnan kaupungintalolla sekä peräti Viron presidentin kansliassa. Saimme tätä kautta erityisesti ainutkertaisen tilaisuuden tutusta siihen, millaisia uramahdollisuuksia politiikka tarjoaa. Mieleenpainuvaa oli se, että Viro aukesi sekä opiskelijoillemme että meille opettajille aivan uudella tavalla, sillä turistimatka Viroon harvoin tarjoaa tällaisia kokemuksia ja näköaloja.
Joniškis – virtuaalinen vierailu 26.4.-30.4.2021
Korona-pandemian takia hankkeen viimeinen matka Liettuaan muuttui virtuaaliseksi. Joniškis "Aušros" gymnasium onnistui hienosti järjestämään monipuolisen ohjelman viimeiselle vierailulle. Zoom-kokouksissa vierailimme videoiden kautta Joniškis-kaupungin kauneimmissa paikoissa, tutustuimme kaupungin ja koulun historiaan ja perinteisiin. Vierailimme myös kaupunginvaltuustossa, maatalouskoulussa ja tutustuimme maanpuolustukseen liittyviin eri ammatteihin. Toivottavasti pääsemme joskus vierailemaan Joniškisiin ihan paikan päälle.