ERASMUS+ S.O.U.L. -projektimatka Brysseliin

Blogi Sotunki maailmalla

Asiasanat

KoulutusNuoretOpiskelijat

Kansainvälisen Erasmus+ S.O.U.L -projektin yhteiselle matkalle Sotungin lukiosta osallistuivat opiskelijat Sara Karjalainen ja Niklas Busk sekä opettajat Eero Nummenmaa ja Kristina Tuominen. Projektiryhmät viidestä eri maasta tapasivat Brysselissä innostavan ohjelman ja iloisen yhdessäolon merkeissä lokakuussa 2022. Lue Saran ja Niklaksen matkaraportti.

Ryhmäkyva Erasmus+ S.O.U.L  -projektiin osallistuneista Brysselissä Atomium -monumentin edessä.

Sisältö

Ensimmäinen projektipäivämme alkoi aikaisin. Herättyämme ja hyvän aamupalan jälkeen olimme valmiina päivään. Saimme opastetun kierroksen Brysselin halki heti aamusta. Opas johdatti meidät Brysselin ja Euroopan historian kannalta merkittäville paikoille, rakennuksille ja muistomerkeille. Kierroksella näimme muun muassa itsenäisyyssodan muistomerkin ja Brysselin yhden kuuluisimmista nähtävyyksistä, Manneken Pis:n. Kävellessä saimme myös ihailla paikallista arkkitehtuuria, modernia ja vanhaa. 

Kierroksen jälkeen saavuimme Euroopan parlamentille, jossa kuuntelimme luennon parlamentin toiminnasta Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxemburgissa. Luennon jälkeen saimme vierailla parlamenttisalissa, joka oli tyhjä, mutta silti erittäin vaikuttava. 

Tiistaiaamumme lähti käyntiin vierailulla EU parlamentariumiin, joka on EU:n historiaa käsittelevä museo. Vierailukierros toteutettiin äänilaitteen ja kuulokkeiden avulla. Kierros myös piti sisällään monia erilaisia aktiviteetteja, joiden avulla oli mahdollista saada vielä entistäkin parempi käsitys EU:n historiasta ja tämän toiminnasta.

Myöhemmin iltapäivällä vierailimme yhdessä Brysselin suosituimmista turistikohteista, Atomium-nimisessä monumentissa. Atomium suunniteltiin vuonna 1958 maailmannäyttelyä varten, mutta tähän päivään saakka se on pysynyt näyttelynä, joka vetää puoleensa suuren määrän ihmisiä, jotka vierailevat Brysselissä. Se on suunniteltu näyttämään 165 miljardia kertaa suurennetulta raudan kiderakenteelta. Illalla kaikki Erasmus-projektin opiskelijat kokoontuivat illalliselle yhdessä italialaiseen  ravintolaan, jossa keskustelimme ja vietimme aikaa toistemme kanssa. 

Keskiviikkona aamiaisen jälkeen aloimme arvioimaan viime vuoden projekteja yhdessä kokoushuoneessa. Sen jälkeen meillä oli esityksiä eri kouluista ja opiskelijoiden kotikaupungeista, tarkoituksena saada käsitys eri maiden opiskelijoiden arkielämästä. Tämän johdannon jälkeen opettajat ja opiskelijat jakautuivat erikseen työskentelemään tulevien projektien parissa. Opiskelijat keräsivät ideoita seuraavan vuoden ohjelmaa varten viidestä pääaiheessa: kulttuuri, kestävyys, työ ja muuttoliike, vapaaehtoistyö ja osallistuminen. Iltapäivällä kaikilla oli vapaa-aikaa. Jotkut meistä päättivät mennä kävelylle ja kierrellä kaupunkia, toiset päättivät jäädä hostelliin lepäämään.

Torstaiaamun vietimme työskennellen projektin parissa. Teimme esitelmää tähänastisesta Erasmus+ - S.O.U.L. -projektista, päiväkertomuksia reissusta ja suunnittelimme tulevaa kevättä. Aamun työskentelyn jälkeen kävimme lounaalla, jonka jälkeen pääsimme tutustumaan Euroopan alueiden komiteaan. Alueiden komitea edustaa jäsenvaltioiden paikallis- ja aluehallintoa. Kuulimme alueiden komitean toiminnasta ja tärkeydestä koko EU:n ja EU:n jäsenvaltioiden kannalta. Torstai-ilta kului hyvän illallisen ja lautapelien parissa. Perjantaina vierailimme Euroopan historian talossa, joka on museo ja kulttuurikeskus. Vierailu on jaettu kuuteen eri kerrokseen, joista jokainen edustaa jotakin aikakautta. Museossa opimme paljon EU:n jäsenmaiden yhteisestä historiasta (kuten maailmansodista ja teollisesta vallankumouksesta), eri kulttuureista, sopimuksista ja EU:n kehityksestä. Museokierros oli toteutettu niin, että vierailija sai itse ottaa osaa myös omien juurien ja kulttuurihistorian tutkimiseen eri aktiviteettien avulla. 

Hyvän lounaan jälkeen suuntasimme Parlamentariumille, jossa pääsimme kokeilemaan roolipeliaktiviteettia. Kaikki opiskelijat ja osa opettajista jaettiin puolueisiin, jolloin saimme astua Euroopan parlamentin parlamentaarikoiden saappaisiin ja säätää lakeja keskustellen toisten puolueiden ja asiantuntijoiden kanssa. Lakeja säädettiin esimerkiksi kansalaisten mikrosiruttamisesta ja veden riittävyydestä. Loppuillasta kävimme fiiliskierroksen viikosta ja sen aktiviteeteista, ja menimme vielä viimeistä kertaa illalliselle Brysselissä. Illallisen jälkeen kaikki maat kokoontuivat pelaamaan eri pelejä yhdessä ja ennen kaikkea nauttimaan viimeisestä illasta. Illan päätteeksi sanoimme hyvästit toisillemme, sillä kaikkien maiden edustajat lähtivät kotiin eri aikoihin.

Kaikki projektin opiskelijat Suomesta, Italiasta, Saksasta, Slovakiasta ja Ranskasta haluavat kiittää Erasmus-projektia, opettajia ja kaikkia reissun järjestäjiä upeasta viikosta! 

Sara Karjalainen ja Niklas Busk

Kirjoittaja

Vieraskynä

Vieraskynässä puheenvuoron saavat kiinnostavat henkilöt, yhteistyökumppanit ja toimijat, jotka tarjoavat uusia näkökulmia Vantaan kehitykseen.

Kädet näppäimistöllä.

Avainsanat

Matkaraportti